Leestensch Hof

Haflinger Hengstenhouderij & SWS/KI Station

SWS/KI/Verzend KI

Ons station is sind 2022 een EU erkend SWS-station. We mogen sperma exporteren, door heel Europa en de meeste landen daarbuiten.

Kunstmatige inseminatie:

Bij kunstmatige inseminatie wordt de bevruchting van de merrie losgekoppeld van de sprong van de hengst. De hengst dekt op een zogenaamd fantoom en het sperma wordt opgevangen in een kunstschede.

Wanneer het sperma verzonden moet worden (verzend-KI), wordt het bewerkt, zodat de houdbaarheid verlengd wordt.

Voordelen Kunstmatige Inseminatie:

Iedere merrie krijgt een inseminatiedosis met een vastgesteld, minimum aan spermacellen die geschikt zijn voor bevruchting, dus beweeglijk en normaal gevormd zijn.

Doordat er geen direct contact is tussen merrie en hengst, is de kans op het overdragen van ziektes minimaal.

Bovendien zijn wij als EU erkend station verplicht onze hengsten minimaal jaarlijks te laten testen op drie, door voortplanting overdraagbare ziektes te laten testen.

Kunstmatige inseminatie dwingt de hengstenhouder de cyclus van de merrie goed te volgen. Hierdoor is bevruchting op het juiste moment gewaarborgd.

Bovendien moeten inseminatoren kunnen aantonen over voldoende theoretische en praktische kennis te beschikken.

Hoe Werkt het?

Bedrijfs-KI

Wanneer de merrie bij ons op het bedrijf staat wordt ze vrijwel dagelijks geschouwd. Op het moment dat ze hengstig is wordt ze geïnsemineerd.

Duurt de hengstigheid langer, dan kan ze vaker (om de dag) geïnsemineerd worden. Na 18 dagen (cyclustijd voor de meeste merries 18 – 21 dagen), kan ze op hengstigheid en op de aanwezigheid van een vruchtje gecontroleerd worden.

Verzend-KI

In Europa bestaat een efficiënt logistiek systeem, dat het mogelijk maakt om merries op afstand te insemineren. Nadat de hengst gesprongen heeft wordt het sperma dusdanig bewerkt, dat het lang (minimaal 24 uur, vaak langer) houdbaar is. Vervolgens wordt de verzend-dosis door een koerier opgehaald.

Merries kunnen door collega-hengstenhouders geïnsemineerd. Ook inseminatie door de dierenarts is mogelijk. Voordeel van verzend-KI is het feit dat de merrie of thuis, of “dicht in de buurt” geïnsemineerd kan worden. Wel moet de collega-hengstenhouder, of de dierenarts de merrie op hengstigheid controleren.

Bestellen:

Graag één dag voor de verzenddatum! Voor zendingen buiten Nederland moet het ontvangstadres in het EU-Traces-systeem zijn om bij de NvWA een export-gezondheidscertificaat te kunnen aanvragen. Deze registratie is in alle EU-landen eenvoudig bij de veterinaire autoriteit aan te vragen. Neem evt. contact op voor informatie.